Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Tenerife a digitális nomádok paradicsoma

Tenerife időjárása és a sziget sokszínűsége nemcsak a turistáknak vonzó, hanem azoknak is, akik digitális nomádként élik az életüket. Pólya Brigitta is pont ilyen – hónapokig egy helyen él, majd amint felfedezte a várost, országot, tovább áll, és máshol tölt el újabb hosszú heteket. Ezúttal vele, a digitális nomádként sales és marketing területen dolgozó Brigivel beszélgettünk, akinek tavaly az életviteli és üzleti tanácsadó vállalkozása is elindult.

Sunwhere Tenerife - Blog- Tenerife a digitális nomádok paradicsoma - Polyák Brigitta Interjú

De kik is azok a digitális nomádok?
Az utóbbi időben egyre több olyan munkakörről hallani, ami nem igényel helyhez kötöttséget, mindössze egy laptopot és gyors, megbízható internet-elérhetőséget. Minden olyan online munkakör vagy vállalkozás, ami így végezhető, lehetőséget ad arra, hogy közben az ember utazzon.

A világ minden tájáról érkeznek ide Tenerifére digitális nomádok hosszabb-rövidebb időre, így rögtön az elején arra voltam kíváncsi, hogy Brigi milyen szempontok alapján választ desztinációt.

– Általában minden év elején írok egy listát arról, hogy hova szeretnék eljutni. A koronavírus előtti paraméterek talán azok voltak, hogy az adott országba mennyibe kerül a repjegy, mennyire élhető a hely, mennyire drágák a szállások, milyen a közlekedés, van-e gyors internet vagy egyáltalán internet, ami a munkám miatt elengedhetetlen. Ezek mellett az is nagyon fontos, hogy az adott helyről, hova indul az ember tovább, mennyire egyszerűen megközelíthető a következő ország. 

Az úticél kiválasztásánál azonban fontos szempont még a biztonság és a nők helyzete is, de felkészülnek és utánaolvasnak az egészségügyi helyzetnek, a  biztosításnak és a konzuli elérhetőségeknek. A Covid-helyzet miatt nem is tudunk elmenni amellett a kérdés mellett, hogy hogyan gondoskodik a saját egészségéről és milyen privát betegbiztosítással utazik ennyit.

– Biztosítás nélkül nem indulok el sehova. Számos utasbiztosítás létezik, nekem eddig a Groupamáé vált be, most pedig a Safety Wings-t használom. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ezen ne spóroljon, nem érdemes pár száz forintot vagy a napi pár ezer forintot megtakarítani ezen, hiszen ha már az ember elutazik a világ másik végére, a bajban ennek a sokszorosát fizeti ki. Ne feledkezzünk meg az autóbérléshez tartozó biztosításokról sem, illetve már lehet kötni a repjegyek mellé is. Érdemes utánajárni a bankkártyákhoz tartozó biztosításoknak is.

A vírus helyzet azonban a digitális nomádok életét is teljesen felkavarta az elmúlt egy évben. Sokkal nehezebb tervezni és utazni, mint korábban. Így Brigi és David is hosszabb időre rendezkedik be egy új országban, mint korábban.

– A párom amerikai, így nagyon nehezen ugrálunk a PCR-tesztek és a különböző covid-szabályok miatt. Alapvetően viszont annyi időt töltenénk egy-egy helyen vagy egy országban, amennyi jól esik. Általában egy hétre foglalunk szállást, és ott helyben döntjük el, hogy maradunk-e vagy továbbállunk pár nap után. Viszont vannak olyan helyek – mint Olaszországban Toscana is –, ahol előre tudtuk, hogy szeretnénk legalább 1 hónapot eltölteni, ezért úgy intéztük a szállást is. Normál esetben teljesen hely- és hangulatfüggő, hogy az adott országban mennyi ideig maradunk. 

Mennyire kell egy digitális nomádnak lemondania a komfortról? 

– Mindenki más, így mindenkinek mást jelent a komfort. Amióta elindultam ezen az úton, nagyon ritkán találkozom a saját komfortommal. Inkább azt mondanám, hogy folyamatosak a megpróbáltatások, de így tudok fejlődni, új dolgokat látni. Megtanulunk alkalmazkodni a körülményekhez, gyorsan reagálni a változásokra, emellett folyamatosan tervezünk, dolgozunk és kirándulunk.  Rengeteg kaland van ebben az életformában, de bizony ez is válhat megszokottá és unalmassá egy idő után, ha az ember nem figyel oda. Szükséges, hogy legyenek az embernek célkitűzései, egy bizonyos rutin a mindennapokhoz, különben a nagy szabadságban káosz alakulhat ki.

Sunwhere Tenerife - Blog- Tenerife a digitális nomádok paradicsoma - Polyák Brigitta Interjú

Brigi eleinte sokat szenvedett azzal, hogy sehol sem érezte úgy igazán otthon magát, ezért berendezkedni sem nagyon akart. Az motosztkált benne, hogy hamarosan úgyis továbbállnak. De ez az életforma csak akkor lesz kényelmes, ha az ember nyitott a változásra.

– Nagyon gyorsan be kellett látnom, hogy ha digitális nomádként szeretnék élni, akkor ez egy teljesen más életszemléletet követel. Meg kellett tanulnom hátradőlni és elfogadni, hogy ott élek, azt, azokat a körülményeket élvezem, ahol épp vagyok, akár csak két napra vagy 5 hétre. Mostanra kialakult jó pár rutinom, például hogyan pakolok ki, mit hova teszek, vagy mit hagyok a nagy táskámban. Kifejezetten olyan szálláshelyeket próbálunk találni, amelyek önmagukban otthonosak, így hamar kialakul a komfortérzés és a szimpátia. 

Az emberek többsége, ma már megtanult kisbőrönddel utazni, sőt a hátizsákos utazás izgalmaira is egyre többen hajlandóak. De egy kéthetes nyaralást nem lehet összehasonlítani az életvitelszerű ott tartózkodással. 

– Jelenleg két hátizsákból élek. Egy 30 és egy 10 literes táskában van minden dolgom, csak azokat a ruhákat, tárgyakat tartom magamnál, amelyekre szükségem van. Tudom, hogy ez sokaknak nagyon problémás, velem is így volt. Amikor elkezdtem utazni, kb. nagy bőrönddel mentem, aztán pár hónap alatt hátrahagytam vagy eladományoztam azokat a ruhákat és holmikat, amelyekre nem volt szükségem. Egyszerűen lehetetlenség ennyit utazni, sétálni hatalmas csomagokkal. Egy-két dologhoz ragaszkodom amúgy, de ezek mind apróságok. Ruhák mindig csak az adott évszakra vannak nálunk, és vándorlásunk közben veszünk újakat. Imádok helyi bazárokban vásárolni, így picit része vagyok az ottani kultúrának. 

Sunwhere Tenerife - Blog- Tenerife a digitális nomádok paradicsoma - Polyák Brigitta Interjú

Mi is hosszan tudnánk mesélni arról, hogy a külföldre költözés szembesített minket azzal, hogy mennyire minimális a szükséges tárgyak és eszközök száma, amivel kényelmesen élhet az ember. Rengeteg pénzünk ment el az általunk fontosnak vélt tárgyak elköltöztetésére, amiket végül soha nem is használtunk, csak azt hittük, hogy az kell!

De nemcsak az ilyen felismerések okozhatnak meglepetést külföldön, hanem a kulturális különbségek, az élet felfogás, az ételek és még számtalan váratlan fordulat okozhat kellemes meg persze kellemetlen perceket az ember életében. Brigiék esetében Kenya, az első afrikai utazás hagyott mély nyomot:

– Még most is libabőrös leszek, ha arra az utazásra gondolok. Ekkor voltam először Afrikában, hatalmas élmény volt. Csodálatos emberekkel ismerkedtünk meg, és életre szóló barátságaink születtek. Életemben először láttam vadon élő zsiráfot, oroszlánt és elefántot. Keresztülautóztunk az országon, és ellátogattunk a nairobi nyomornegyedbe is. Egyszerre voltam nagyon boldog, szomorú és hálás az életemért. Látni az embereket, akik a nagy szegénység közepén is tudnak örülni, mosolyogni és küzdeni nap mint nap, számomra hihetetlenül csodálatos és megrázó élmény volt. Sehol nem ért bennünket semmi veszélyes, vittünk egy családnak egy havi élelmet és megismerhettük a történetét. Mindenkinek el kéne látogatnia egyszer Afrikába, hogy jobban értékelje azt, hogy hova született, mit kapott és milyen lehetőségek veszik körbe. Ami az európai emberé, az Afrikában csak egy álom, sok helyen, víz, áram, WC sincs a házakban, vagy csak összetákolt bodegákban élnek. Itt kezdtem beépíteni az életemben a teljes minimalista felfogást. Hiszen, amíg az egészségem és a minimális kellékeim megvannak, mindenem megvan, ami kell a boldogságomhoz, nem a tárgyi dolgokon fog az múlni. Afrikában szívből mosolygó embereket láttunk a legnagyobb szegénységben is. 

Volt olyan ország, amiben csalódtál? 

– Alapvetően minden országba nyitottan érkezem, de talán az egyik legnagyobb meglepetés  Törökországban ért. Itt találkoztam először azzal, hogy milyen, amikor a nőket nem kezelik egyenlően a férfiakkal szemben. Grúziában viszont pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Hihetetlenül tisztelték a nőket, mindenhol szinte különlegesnek éreztem magam és nemcsak azért, mert külföldi voltam. 

A legtöbb ember nagyon izgalmasnak találja a digitális nomádok életét, irigyli a szabadságot, ámulatba ejti mások bátorsága, mert a legtöbben megtorpannak annál a kérdésnél, hogy miből él vajon egy digitális nomád? 

  • Mi mindketten rendesen dolgozunk, napi 8 órában, csak mindezt online tesszük. Különböző projekteket futtatok különböző területeken – sales, marketing, tartalomgyártás vagy akár kezdők mentorálása különböző területeken, angol és magyar nyelven egyaránt. A páromnak egy amerikai székhelyű copywriter vállalkozása van. Alapvetően mindketten kis- és középvállalkozóknak segítünk, hogy szakmai sikereket érhessenek el olyan weboldallal és tartalmakkal, amely az adott vállalkozás célközönségét célirányosan bevonzza. Persze mindenki máshogy csinálja ezt. Van, aki szezonális munkát vállal. Félig egy adott helyen dolgozik, majd az összegyűjtött pénzből fél-egy évig utazik. Van, aki alkalmazott, de távmunkában dolgozhat, van, aki pár hónapos projekteken dolgozik, van, aki vállalkozó, programozó. Lényegében ez mind attól is függ, hogy ki mihez ért és mennyire kreatív, hogy azt online is megvalósítsa. Ezért is hoztam létre a programot, hogy minél több ember tudja megvalósítani a saját álmait, amiben segíthetek neki. 

Sok múlikazon, hogy ki milyen területen rendelkezik szakmai tapasztalattal.  Manapság szinte bármit lehet online csinálni. Lehetsz pszichológus, és konzultálhatsz a világ másik feléről online, vagy grafikus, és teljesítheted a megbízásaidat bárhonnan a világon. De rengeteg tanfolyam is segít a függetlenedésben és a digitális nomáddá válás folyamatában. 

– A legnehezebb, hogy az ember pontosan tudja, kiket céloz. Mit adsz el és miért. Az alapok elsajátítására a Coursera és az Udemy is nagyon jó, de a YouTube-on is sok információ található. Számos közösség is kialakult már, hogy az emberek segíthessenek egymásnak, én is folyamatosan keresek mastermind csoportokat, ahol hasonló szemléletű emberektől tanulhatok és cserélhetek ötleteket. Ha valaki nagyon elveszett, akkor pedig hozzám is eljöhet konzultációra, hogy felmérjük a lehetőségeket, majd tovább tudom irányítani az adott terület specialistájához.

Mit szólt a család, amikor bejelentetted, hogy „világgá mész”, és közben majd keresel munkát… 

– Az én családom már rutinos. Először 18 évesen keltem útra, akkor Belgiumba költöztem egy évre önkénteskedni. Ott rengeteg nemzetközi barátom lett, és körbelátogattam mindenkit mindenfelé, majd éltem Ausztriában és Franciaországban is. Ezek után a család viszonylag jól fogadta, hiszen mindannyian tudták, hogy egy átgondolt döntésről van szó, és ha esetleg meggondolnám magam, vagy valami nem úgy alakulna, ahogy elterveztem, akkor mindig van hova hazamenni, Pesten munkát pedig mindig tudok találni. 

A kezdő digitális nomádoknak Brigi egyértelműen azt javasolja, hogy kell egy fix, félretett pénz az elinduláshoz, mert 2020. bebizonyította, hogy bármikor adódhat egy váratlan vészhelyzet, amikor bizony szükséges a tartalékokhoz nyúlni. 

Ha nincs semmi megtakarítás, akkor el kell kezdeni spórolgatni a meglévő munka mellett, és folyamatosan új, „remote” munkát keresgélni. Ha pedig van egy fix anyagi háttered, akkor mondj fel, kezdj el utazni és útközben keresgélsz. Ilyenkor bekapcsolnak egyébként a túlélési ösztönök, és olyan tervek is előjönnek az ember fejében, amire előtte nem is gondolt volna. Amikor szabad vagy és utazol, vagy már épp felmondtál, az egy ideális alkalom lehet arra, hogy eldöntsd, vállalkozó lennél-e, vagy, hogy átgondold, hogy mihez értesz és milyen projektekbe tudnál becsatlakozni. Kitanulhatsz akár egy új szakmát is. Én általában szeretem átfedésben csinálni a dolgaimat. Minden azon is múlik, hogy kinek mekkora igényei vannak, mekkora az az összeg, amiből egy hónapban utazni akar, mekkora kiadásokkal szeretne számolni, illetve az is fontos, hogy valaki egyedül vág-e neki vagy baráttal, a családdal, esetleg a párjával. 

Az igazi nagybetűs kaland, ha az ember mindebbe 1-2-3 gyerekkel vág bele. Én, ha újrakezdhetném biztos így élnék egészen addig, amíg a gyerek nem iskolás és a rengeteg tapasztalat alapján döntenék, hogy melyik országban kezdi a gyerek az iskolai éveket. 

– Nálunk ez úgy van, hogy a listánkon vannak olyan országok, ahova kettesben szeretnénk eljutni és élvezni a szabadságot. A későbbiekben persze gyerekkel is szeretnénk utazni, de azt már más formában. Nekem nagyon fontos az, hogy a saját gyerekemnek legyen egy olyan stabil családi háttere, egy fix pont, amit otthonának tekinthet akár egy egész életre. Nem tenném ki őt annak, hogy minden hónapban vagy évben máshova költöztetem. A családi hátterem és az, hogy egy fix házban nőhettem fel, ahova a mai napig visszatérhetek, olyan stabilitást adott, amiért nem tudok elég hálás lenni a szüleimnek.

Sunwhere Tenerife - Blog- Tenerife a digitális nomádok paradicsoma - Polyák Brigitta Interjú

Brigi napirendje függ attól, hogy melyik időzónában van és mekkora az időeltolódás Magyarországhoz képest. De általában szereti a reggeleit megélni csendben. Fontos szerepe van a reggeli rutinban az “énidőnek”, így jóga és a meditáció is bele kell férjen az idejébe még a kávé és a naptár átolvasása előtt. 

– A munkát a beérkezett e-mailek megválaszolásával kezdem. Heti két-három alkalommal bevásárolok és szinte mindennap főzök. Ezért is szeretem ezt az életformát, mert magamnak osztom be az időmet. Megspórolom a napi kétórás közlekedési dugókat munkába mehet és hazafelé, e helyett hasznos dolgokkal töltöm az időt. Ha új helyen vagyunk, akkor reggel megpróbálom gyorsabban letudni a projektjeimet, hogy napközben pár órát kiránduljunk. Szeretek kávézókból vagy coworking irodákból dolgozni, ahol az ember más, hasonló mentalitású emberrel találkozhat. Sajnos ez a Covid miatt egyelőre nem olyan, mint régen. A hétvégéket szeretjük közös programokkal és pihenéssel tölteni Daviddel, de az is előfordul, hogy az üzleti dolgokkal kapcsolatban ötletelünk közösen. 

A kirándulás és a látnivalók megtekintése szintén még utazás előtti feladat. Már a lakhely választásnál is fontos szerepe van a város adta lehetőségeknek. Fontos, hogy jól megközelíthető, csendes és biztonságos helyen legyen. 

– A helyi látványosságok tekintetében sokszor az első pár napban megnézem a főbb látnivalókat, mert a nagy izgalom miatt nem bírok otthon maradni. Utána pedig csak hagyom magam elveszni a kevésbé ismertebb helyeken, hogy megtapasztalhassam az adott kultúra igazi arcát. 

Milyen országok sorakoznak a listádon a közel jövőt tekintve? 

– Tenerife nagyon felkeltette az érdeklődésünket, hála az instagram oldalatoknak. Szóval hozzátok biztosan ellátogatunk, de egyébként nincs listánk. Van néhány ország még, amit szeretnék megnézni, mielőtt letelepednénk valahol, és amíg mindkettőnknek ennyire kötetlen a munkaideje. Próbáljuk élvezni és értékelni ezt a fajta szabadságot, és nem belefásulni vagy megszokottnak venni. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi élethelyzetünk nagyon különleges és nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy megteremtsük magunknak ezt a fajta szabadságot. Így nem ragaszkodunk egy listához sem, hanem javarészt haladunk az árral, és élvezzük azt, amit az élet ad számunkra. 

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek