Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Milyen az idő Tenerifén?

A helyes válasz:

JÓ.

A kérdés sokszor felmerül, mert Tenerife időjárását nem lehet egy mondatban leírni. Kb. olyan, mint ha azt kérdeznénk, hogy „milyen idő van Magyarországon májusban?”.
A sziget nagyon sok mikroklímával rendelkezik, simán előfordulhat, hogy az egyik városban tökéletes strandidőben napozol a homokban, 10 km-rel arrébb pedig hűvös szél van és szemerkél az eső. Ezért találhatsz egy csomó olyan Facebook kommentet, hogy itt szilvesztereztünk és majdnem megfagytunk. Ez is lehet igaz, azonban az már nincs benne a hozzászólásban, hogy nem nézett utána a sziget melyik részén van meleg idő a téli hónapokban. Nézzük akkor most részletesen mit kell tudni Tenerife időjárásáról.

Tenerife éves átlaghőmérsékletei:
Levegő: 23 °C
Az óceán: 21 °C

A déli partokon egész évben lehet strandolni, fürdeni az óceánban és érezni a nyarat.
A déli üdülőrész (a narancssárga terület) eltér a sziget egészének időjárásától.


Délen:
Átlagosan a napsütéses órák száma naponta: >12
Az óceán hőmérséklete télen 21, nyáron 23 °C


Januártól áprilisig tavaszias az idő, májustól decemberig nyárias.

Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Hőmérséklet - Északi oldal

A sziget északi és déli része néha jelentős különbségeket mutat, nem beszélve a magasabban fekvő területekről. Novembertől májusig az északi oldal jóval hűvösebb és csapadékosabb
Van, hogy Puerto de La Cruz északi nagyvárosban több napos, esős, hűvös idő borzolja a kedélyeket, 14-19 fokos hőmérséklettel, miközben délen 26 fokos napsütéses időben fürdesz az óceánban. Ezért érdemes jól átgondolni, hogy az év egyes szakaszaiban hova is érdemes szállást foglalni.
Aki a hegyeket választja, az nem lepődik meg, hogy a meleg óceánpartról indulva, 1000 méter felett 14 fokban halad át a felhőkön és a szitáló ködtől a vízszintes esőig bármivel találkozhat, majd a felhők fölött a napsütés ellenére egyformán lehet hideg is, meg hőség is.
Ahogy a helyiek mondják, Tenerifén minden utcasarkon más idő van.

Sunwhere Tenerife - Privát kirándulásaink - Playa de Las Teresitas

Itt valahogy a 25 fokot könnyebb szélsőségesebbnek érezni mint Magyarországon. Ha árnyékban vagy és fúj a szél akkor, hűvös, de ha napon vagy akkor pedig bőven strandolós időnek tűnik és éget a napfény. A 23-25 fok azért is lehet megtévesztő, mert az itteni 25 fokot sokkal melegebbnek érzi az ember, mint otthon, Magyarországon. Ebben közre játszik a helyi mikroklíma, a fekvése és nagyon párás levegő, ezért sokkal inkább érdemes hőérzetet kommunikálni itt, mint pontos hőfokot.
Emmellé már csak az ad okot némi képzavarra, amikor az óceánban ugrálva decemberben felnézel a havas Teidére és akár 45 perc alatt tudsz váltani a homokban napozásról a hógolyózásra.

Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Teide


Összehasonlításképp az éves átlaghőmérsékletek pár jellemző nyaralóhelyen. A sárga területek jelölik a „kellemes” hőérzetet:

Tenerife dél
Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Hőmérséklet Las Americas

Magyarország
Balaton
Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Hőmérséklet - Siófok

Görögország
Kréta
Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Hőmérséklet - Kréta

Dubai
Sunwhere Tenerife - Blog - Milyen az idő Tenerifén? - Hőmérséklet - Dubai


Tenerifén az időjárás kifejezetten ideális, mivel egész évben tavaszias a klíma.
A calima, vagyis az Afrikából érkező áramlat évente többször is előfordul pár napig. Ez púderszerű homokos ködöt okoz és ilyenkor kevésbé pazar színekben mutatja magát a táj, de jellemzően meleg szél fúj. Az elmúlt években ez gyakrabban fordul elő, ami a nyaralás szempontjából nem jelent hátrányt, mivel még jobban érzi magát az ember a vízben. Ilyenkor 1-2 napra előfordulhat kirívóan magas hőmérséklet, akár 40 fok is.
Az időjárásjelentéseket nézni nem érdemes, mert soha nem stimmelnek, még az aktuális hőmérsékleti értékek sem. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Tenerifén milliónyi mikroklíma van, vagyis egy adott területre jellemző időjárás, így szinte lehetetlen egyértelműen meghatározni, hogy mi van, vagy mi várható. Az átlaghőmérsékletben pedig benne van a nyárias déli oldal és a hűvös tájak hőmérséklete is.

A Magyaroszágon megszokott frontok itt kevésbé mérvadóak, ugyanis a sziget magas hegyoldalai között képződnek a felhők, amik akár fél óra leforgása alatt el is tudnak tűnni.
Borult időben sem kell az esőtől tartani, de ilyenkor érdemes lehet a Teidét célbavenni, ugyanis az 1000-1500 méteren tartózkodó felhőréteg fölött szinte mindig süt a Nap.


Az alábbi videón (és a hozzá tartozókon) pl. 2021. első 3 hónapjának globális műholdképe látható, amin azt is lehet követni, hogy mennyi felhő volt a Kanári-szigetek felett. Ugyan elég kis pöttyök vagyunk a felvételen, de a Nyugat-Szahara mellett balra megtalálod a szigetcsoportot.


Források:
Weatherspark.com
Holiday-weather.com
Thevelvetrunway.com

A jó időnek köszönhetően itt egész évben szezon van és szinte soha sincs üresjárat. Az ide érkező európai turisták, ugyanúgy az ünnepekhez és iskolai szünetekhez igazítják a nyaralásukat. Ha mégis meg kéne határozni amikor kevesebben vannak az a március, június, november.
Amikor azonban előfordul, hogy szállást is alig találni, az inkább a február, április, július, augusztus és a december.
De a lényeg, hogy egész évben érdemes ide tervezni a pihenést amit mi akár 3 hétre elég látnivalóval töltünk meg. Szállás tekintetében garantáltan jó árat tudunk adni, személyre szabva. Ne gondolkodj, kérj ajánlatot még ma a tenerife@sunwhere.hu címen! Garantáljuk, hogy úgy mész innen haza, hogy már a visszautadat tervezed!

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek