Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Kokó, a vasember – sport és nyaralás Tenerifén

Kovács István Kokót nem kell bemutatni senkinek, mint olimpiai és világbajnok ökölvívó, hiszen profi karrierjét az egész ország végigkövette és szorított neki a mérkőzésein. Megnyerő és pozitív személyiség, így mi is örömmel beszélgettünk vele, főleg amikor megtudtuk, hogy az aktív sport még mindig fontos szerepet játszik az életében és mindebben kiemelt szerepe van Tenerifének is.

Mikor jártál először Tenerifén?

Legelőször Gran Canarián voltam, Tenerife csak később jött az életembe, 1996-ban. 

Edzőtáborba érkeztél akkor a Kanári-szigetekre?

Igen, itt edzőtáboroztam az Universummal, de akkor nem a sziget adta lehetőségek, hanem a tavaszias időjárás miatt jártunk ide februárban, hogy ne legyünk betegek. Később, amikor már a családdal jöttünk, élveztük, hogy milyen jókat tudunk futni és biciklizni a szigeten. Úgyhogy most már célirányosan mindig olyan helyeket keresünk, ahol tudunk sportolni is.

Hol szeretsz futni a szigeten: lent a parton, a homokban, rendes futópályán vagy egy hűvös erdőben?

Általában Las Américas és Costa Adeje között, a tengerparti részen, a sétányon, ahol mindenki. Van benne szint, nem is kevés, viszont élvezetes és nagyon szép terület – egyik irányból ott az óceán, a másik oldalon meg a szállodák. A homokban nem szeretek futni, az egy egészen más futóstílust igényel, és terepcipőt nem szoktam magammal vinni. Én egyébként nem is annyira a futás, inkább a bringázás miatt vagyok a sziget szerelmese.

Sunwhere Tenerife - Blog - Kokó, a vasember - sport és nyaralás Tenerifén

A bringázás mikor jött az életedbe? 

– 42 évesen. Először elkezdtem maratonokat futni, aztán kitaláltam, hogy triatlonozni fogok, ezért pattantam biciklire is. Egy időfutam bringával kezdtem el, de azóta már van országútim is. Február környékén járunk bringás edzőtáborokba is az andalúziai Almería környékére, ha pedig ide, Tenerifére jövök, akkor vagy bérelek a barátoktól, vagy hozok ki magammal saját biciklit is. 

A triatlon után jött az Ironman is?

– Igen. 2015-ben volt az első Ironmanem, azóta hatszor értem célba. Az idei esztendőnek is van komoly célkitűzése, a Roth Challenge. Itt az Európa-bajnokságon indulok majd, ami szintén egy hosszú távú triatlonverseny. Nem tűztem ki célul semmilyen időeredményt vagy helyezést, csak egy tisztes helytállást és egy jóleső célbaérkezést szeretnék. Azzal ugyanis tisztában vagyok, hogy az, aki felnőtt fejjel tanul meg úszni meg kezd el biciklizni, rengeteget tud fejlődni, de sosem tudja utolérni azokat, akik gyerekkoruk óta űzik ezeket.

És tekertél már fel a Teidére?

– Igen, tavaly évvégén először, de még tervben van a Teide-támadás több irányból, például Vilaflor felől is. Egyébként dél-Tenerife több útvonalát is bejártam már biciklivel, szóval jó pár száz méternyi szintet gyűjtöttem eddig.

A “szokásos” turistalátványosságokat is, mint mondjuk Masca vagy Los Gigantes is begyűjtötted már?

Persze, jártunk már a sziget északi és a túlsó részén is, megnéztük a Playa de las Teresitast és Santa Cruzt, de láttuk az ezeréves sárkányfát is Icod de los Vinosban. Mascába még nem jutottam el, de fentről már többször néztem. Terveztük, hogy biciklivel majd leereszkedünk, de az aztán tényleg kemény meló. A szigetet egyébként már több oldalról is körbejártuk a feleségemmel. Amennyire a hároméves gyermekünk engedi, azért jó nagyokat kirándulunk a Tenerifén. 

Hogyan tervezitek meg a kirándulásaitokat?

Általában aznap reggel találjuk ki az aktuális úticélt, amelyről leginkább az időjárás dönt. Nagyon jó, hogy a szigeten elég 30-40 kilométert autózni ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet! Míg a sziget egyik részén felhős, esős az idő télen, addig a másik oldalon meg ragyog a nap. 

Apropó, időjárás! Szerinted az éghajlat miatt szeretnek itt edzőtáborozni a sportolók, vagy valami másért? Mi az, amitől Tenerife ennyire jó hely a sportolásra?

Úgy en bloc azt lehet mondani, hogy Spanyolország, Andalúzia, Marbella és környéke, meg persze Tenerife mindig is kiváló terep volt az edzőtáborokhoz. Télen pedig, amikor Európában a szabadtéri sportolóknak picit sem kedvez az időjárás – a biciklinek meg aztán egyáltalán –, csodálatos érzés leszállni a görgőről, a futópadról, és ugyanúgy kint, a szabadban edzeni. Ráadásul a tenerifei útviszonyok, az utak minősége, a bringásokra való odafigyelés mind-mind ideálissá teszi a terepet. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy azért nagyon kevés olyan hely van, ahol ezer méter szintkülönbség is összejön anélkül, hogy nagyon keresnénk a hegyeket. Egy Teide-mászás például egy négyórás munka úgy, hogy Playa las Americastól folyamatosan Chio felé haladva 4-6 százalékos emelkedőn végigtekerhetsz – ezen az útvonalon 2400-2700 méternyi szintet lehet úgy összeszedni, amit Magyarországon nehezen.

Egyébként te ilyen aktív nyaraló típus vagy? Vagy téged is lehet látni a medenceparton egy koktéllal? 

Napi egy-két óra erejéig az “elfekszem a parton” időszak is megvan, de ugyanennyi ideig mindennap szerepet kap a sport is, és nemcsak nekem, hanem a feleségemnek is. Talán ezért is ilyan roppant aktív a gyermekünk, aki miatt amúgy sem lehet egyhelyben ücsörögni. Könyvet ezért nem is nagyon szoktam magammal vinni egy ilyen utazásra. Majd egyszer, ha öreg leszek…

Sunwhere Tenerife - Blog - Kokó, a vasember - sport és nyaralás Tenerifén

Hogy álltok a spanyol ételekkel és italokkal? Kóstolgattok?

Szeretjük! Sőt, sok olyan van, amit rendszeresen haza is hozunk, legutóbb például egy igazi spanyol specialitást, egy mézes rumot, vagy ami a barraquitohoz kell, mivel azt a feleségem már el is tudja készíteni. Vagy ott van az angula, vagyis bébiangolna, amit még a Spanyolországba látogató magyarok közül is kevesen ismernek. Ezzel rendszeresen el szoktam kápráztatni a haverjaimat, ha hazajövünk Spanyolországból.

Ha összefoglalhatnád, hogy mit nem szabad Tenerifén kihagyni, mit mondanál az ideutazóknak?

Mindenképpen menjen el egy jó halas étterembe, de lehetőleg ne a legdrágábba! Az sem baj, ha ez a hely távolabb van a tengertől, ahova a helyiek járnak. Aztán menjen el a Monkey Parkba mert igazán jópofa és aranyos program kisgyerekkel. Ha van ideje, akkor menjen el Playa de las Teresitas-ra, mert egyszerűen gyönyörű! Aztán ott a Los Gigantes előtti részen található természetes medence is nagy élmény. Nagyon sok a természeti csoda, a helyek pedig varázslatosak szerte a szigeten, így szerintem vétek lenne egy tenerifei vakációt csak egy szállodai, medenceparti nyaralássá tenni.

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek