Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Karácsonyi zoknik Télapóval, Három királyokkal

Ó Jézus! – Első karácsonyunk Tenerifén.

A mi karácsonyunk már otthon is elég multikulti volt, most aztán meg hetekig tartó fieszta lett belőle. Mondjuk ez egyben azt is jelenti, hogy már egész jó kanárió lett belőlünk, mert a helyiek bizony két dologhoz értenek nagyon: a sziesztához meg a fiesztához. 

Még otthon bevezettük, hogy advent első vasárnapján mi nemcsak a házat díszítettük fel, hanem a karácsonyfát is. Ezzel sokan nem értettek egyet már a baráti körben sem, de nálunk soha nem a Jézuska hozta a fát…hiszen ő ajándékot hoz, nem karácsonyfát!

A mi ünnepi dekorációnk legfontosabb része – legalábbis a gyerekek számára – a karácsonyi zoknik. Ezt a szokást az amerikai létemből hozom. Egyrészt imádom ezeket a zoknikat, nagyon feldobják a lakást és az adventünket pedig különlegessé tette. Én ugyanis soha nem vettem adventi naptárt a gyerekeknek, hanem a – kandalló helyett a polcokon lógó – zoknikba csempésztem éjszakánként a meglepetést 24 napon át. Igazi Mikulást sem tartottunk soha, annyi volt a Mikulás, hogy december 6-án mindenki zoknijába került Télapó csoki. A többi napon pedig a már profira fejlesztett rendszeremmel, mindenki kapott valami apróságot. Mostanra több száz ötletem van korosztályhoz igazítva, hogy mi legyen az adventi zoknikban napi bontásban.

Azzal, hogy ideköltöztünk csavartunk még egy nagyot az amúgyis színes ünnepi hagyományainkon. Itt Tenerifén maga az advent nem nagyon kap szerepet. Olyannyira nem az adventi hétvégékhez kötik az ünnepvárást, hogy már advent előtt kivilágítják a városokat. Valódi fenyő helyett vagy műfenyő, pálmafa vagy egy kúp alakú fémváz jelképezi a karácsonyfát, mindez persze gyönyörűen kivilágítva. 

Nincs adventi koszorú sehol. Még a kreatív boltban kellékeket sem lehet venni, hogy esetleg otthon elkészítsd. A házak karácsonyi dekorációi is leginkább fényekből állnak, ami mondjuk érthető. Elég hülyén néz ki 2 hét után a Nap által kiszívott piros Mikulás ruha rózsaszínben… 

Az ünnepvárás a kanárióknál december 8-án kezdődik Mária szeplőtelen fogantatásával. Nemcsak a kanáriók, hanem egész Spanyolország mélyen vallásos, így náluk a karácsony minden mozzanata a Biblia szerint történik. December 24-én nem ajándékoznak, csak összegyűlik a család egy ünnepi vacsira, ezzel emlékeznek meg Jézus születéséről.

Amennyire az osztálytárs anyukáktól láttam, hallottam a hangulat fő jellemzője itt nem a meghittség, hanem a vidámság, a buli és fieszta attitűd dominál. Azt is elég furcsának találták, hogy Magyarországon a Jézuska, egy újszülött csecsemő hozza az ajándékot. A meghittség itt talán az éjféli misén jön elő, de erről nincs semmilyen tapasztalatom, majd egyszer azt is meglesem, hogy itt milyen!

December 25. itt is munkaszüneti nap, de 26-án már áll is minden vissza a régi kerékvágásba egészen január 5-ig. 

Amikor Magyarországon a többség már lebontja a fát, itt akkor jön el a karácsony legfontosabb napja. Ahogy a Bibliában is van, ezen a napon érkeztek meg a Három Királyok (Los Reyes Magos) Betlehembe a kis Jézushoz ajándékaikkal, így a kanárió gyerekeknek is ők hozzák az ajándékot. Ha nem is tömjént, aranyat meg mirhát, de játékot biztosan. Ugye mennyivel hihetőbb ez a sztori?

Nincs idekapcsolódóan hagyományos ételük, mint nekünk a halászlé, de beijgli helyett viszont van karácsonyi koszorújuk, amihez egy ősrégi tradíció is párosul. A két puha, lágy tészta réteget tejszínes krém köti össze és belesütnek egy szerencsebabot és egyet a három királyok közül. Aki a szerencsebabra harap rá, arra a személyre egy nagyon jó év vár, így legközelebb ő fizeti a királyi koszorút. Aki pedig a királyt találja meg a süteményében, az felveheti a koronát és a család királya lehet ezen a napon. 

Covid előtti időkben hatalmas városi fieszta van országszerte, hiszen a Három Király mindenhova megérkezik teve háton, és gyönyörű karneváli hangulatban végigvonul a városon édességet dobálva a tömegbe. Nos, tömeg rendezvény ugye nincs március óta, így most csak csendben, laposkúszásban érkeznek az ajándékok a fa alá. Nagyon szeretnék hinni abban, hogy jövőre már mi is átélhetjük személyesen ezeket a vidám, helyi ünnepeket, addig marad a YouTube és a Television Canaria korábbi élő kapcsolásai a helyszínről:

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek