Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Így repülj 800 méter magasból a strandra

Paragliding, magyarul siklóernyőzés, ami nem összetévesztendő a parasailinggel, amikor a víz felett húznak egy hajóval és a kötél hosszától függ az elérhető magasság.
Itt bizony neki kell indulni egy magas hegyről és ugrani, hogy aztán beleülhessünk az ernyő által biztosított hintába.

Sunwhere Tenerife - Programok - Paragliding az oceán felett Tenerifén
photo: https://overflytenerife.com/

Tenerifén több olyan indulópont is van ahonnan előszeretettel vágnak neki az ernyőkkel a sportolók, így nem ritka, hogy akár 40-50 ernyős is cikázgat egy hegyoldalban.
A déli partszakasz azért is kiváló erre az extrém sportra, mert a déli lejtőkön sokszor van egyszerre forró napos idő a parton és enyhén felhős részek a domboldalban, így a szükséges termikek adottak a hosszú repüléshez.

A bátor és lelkes vendégeket kb. 800 méter magasra viszik fel, az indulóhelyre. Egy műfűvel letakart kézilabdapálya méretű területet kell elképzelni, ahol sorakoznak az indulók és csomagolják ki a hátizsákokból az felszerelést. Fele tandemes vendég, a másik fele egyedül induló, rutinos sportoló. Könnyű megkülönböztetni a két tábort, mert a gyakorlott “versenyzők” nevetve üdvözlik egymást és serényen készülődnek a légi siklásra, ezzel szemben a vállalkozó szellemű turisták, “az újoncok”, szolidan, csendben beszarva, szörnyülködnek, ahogy lenéznek a meredek hegyoldalról és percenként negyvenféleképpen teszik fel maguknak a kérdést, hogy „biztos kell ez nekem?”

Sunwhere Tenerife - Programok - Paragliding az oceán felett Tenerifén

Aztán kapnak egy sisakot és az addig kedves vezető, határozott mozdulatokkal megszorít minden rajtunk található hevedert és maga elé köti a totál befosott delikvenst, hogy a megfelelő szélmozgás pillanatát kihasználva ordíthassa a fülébe, hogy futás van, fuss, fuss, fuss!
El is kezd futni mindenki a vezényszóra, miközben mantrázza az „egyéletem, egyhalálom, a leutat megtalálom, futok, futok ahogy tudok, hamarosan le is jutok” című helyben írt versikéjét.
Fut, de a hatodik lépésnél már nem ér földet a lába és mire felfogná, hogy kényelmetlenül ül-e, vagy hogy biztos mögötte ül-e az, akivel nekiindult a lejtőnek, addigra már 200 méter választja el a talajtól és csak szájtátva pislog.

Az érzés szó szerint olyan, mint ha madárként repülnél. Csak lógatod a lábad 600 méter magasból és gyönyörködsz a lábad alatt elterülő szigetben. Csodajó flash, hogy nyüzsgő terepasztalnak látod alattad a világot és miközben átéled, hogy milyen is az élő Google maps nézetben benne siklani, minden félelmed átalakul egy bamba vigyorrá.

Sunwhere Tenerife - Programok - Paragliding az oceán felett Tenerifén

Én egy gyakorlott, profi versenyző kíséretében éltem át az első siklóernyőzésemet és az óceán fölé érve meg is kérdezte, megpróbálunk-e pár vadabb trükköt a levegőben. Magabiztosan vállaltam be a dolgot, hiszen már legalább 15 percnyi rutinnal bírtam a témában, de nem számítottam arra, hogy az oldalra hintázó kanyarok, bizony a vízszintestől még 45 fokkal magasabbra lendülő mozgásokat jelentenek. Párszor szívesen megosztottam volna a halakkal a reggelimet, de erőt vettem magamon és a leszállásra fókuszáltam.

Amikor már a hotelek erkélyei mellett repültünk és gondosan belestünk minden szobába, akkor a pilóta srác némi heveder módosítás kíséretében előre lökött, szinte függőleges testhelyzetbe, hogy kényelmesen vigyük véghez a földetérést. Megjegyzem ez a pozíció volt a legkirályabb, mert vasemberként repültem és semmit nem érzékeltem az ernyő köteleiből, vagy a mögöttem ülő pilótáról, csak egyszerűen állva repültem. Sajnos ez csak egy fél percig tartó állapot volt, mert lendületes tempóban kellett leszállni és befutni a strandon koktélozgató turisták közé, akik elismerő tekintetükkel bennem tartották a talajon állva is a bizsergető „vasember érzést”.

Az az érdekes, hogy a 25 perces repülés kifejezetten kellemes sokkos állapotban hagyott, engem is és akik velem repültek őket is. A landolást követően még kb. 30 percen át, szinte megrészegülten az élménytől, csak azon kattogtunk, hogy mennyire jó volt ez az egész és mennyire érthető az a sok sportoló, akik szinte hetente több órán át ringatóznak a felhők között és a magasból imádják a természetet.
Csak ajánlani tudom ezt a programot mindenkinek és ajándékként is kiváló, hiszen ritka jó élményt adhatunk ezzel.
Ha te is kipróbálnál egy ilyen repülést, keress minket és intézzük.

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!
Ajánlatkérés

Kérd árajánlatunkat erre a programra!

Ajánlatkérő adatlap - Programok

Ezek is érdekelhetnek