Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Filmek és világsztárok Tenerifén

A Kanári-szigetek kifejezetten bővelkedik a lenyűgöző látnivalók terén: egyszerre van jelen a sivatagi táj, a sűrű esőerdő, a homokos vagy sziklás partvidék, az égbenyúló hegyek és a holdbéli táj! Az adottságait csak fokozza az állandó jó idő és a kék égbolt, így minden szempontból ideális forgatási helyszín a filmesek szemében.

A szigetek több pontja is olyan, mint ha egy fantáziavilágba csöppentünk volna, így nem csoda, hogy a Kanári-szigetek seregnyi filmrendezőt és írót ihletett meg, és rengeteg film helyszínéül szolgált, vagy kapott említést könyvekben.
Agatha Christie előszeretettel írt és töltődött Tenerifén majd Gran Canarián. Verne Gyula kifejezetten rajongott ezért a vidékért és az innen kapott ihletekért. Shakespeare 30 művében említi a szigeteket és a helyi borok lelkes rajongója volt.

Az egyedülálló táj, szinte kész díszlet egy tudományos-fantasztikus mozihoz, egy őskori, érintetlen vidékhez vagy kalandfilmhez. Igazából bármilyen főhös könnyen ideális környezetbe helyezhető és szinte kifogyhatatlan a pazar beállítások lehetősége.

Az alábbiakban a jelentősebb filmeket foglaljuk össze időrendben, amikhez részben vagy egészben Tenerife szolgáltatta a hátteret:

Moby Dick (1956)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: miplayadelascanteras.com

Az óceán képei mellett nyilván a forgatás kényelme is döntő szerepet játszott, hogy a Kanári-szigetek egyikén készüljön a film, de John Huston rendezőt a gazdag vízi élővilág és a sok cetféle jelenléte is csábította, hogy megalkossa ezt az alapművet.

Egymillió évvel ezelőtt (1966)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: cartourmagazin.hu

A Raquel Welch főszereplésével készült “Egymillió évvel ezelőtt”, egy olyan képzelt világban játszódik, amikor a dinoszauruszok és az emberek együtt népesítették be a bolygót. A Teide Nemzeti Park, a lanzarotei Timanfaya Nemzeti Park és a Lago Verde tökéletes háttérnek bizonyultak egy elképzelt ősi világhoz.

A Titánok haragja (1981)

A mitológiai történet hangulatához kiválóan passzolt Tenerife akkor még kevéssé ismert tája, ami majdnem kész díszletkén állt a filmesek rendelkezésére és ejtette ámulatba a mozinézőket. 

Titánok harca (2010)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Titánok haragja
Forrás: slashfilm.com

Hosszú filmes szünet után egy filmes stáb megjelenése nagy dolognak számított a szigeten, így ezzel az alkotással a 2000-es évek elején újra Hollywood látókörébe került a Kanári-szigetek. 

De Titán volt itt bőven…

Titánok haragja (2012)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Titánok haragja
forrás: sorozatportal.hu

„Tíz éve, hogy Perszeusz (Sam Worthington), a félisten egyszerű halászként éli az életét fiával. Ám a titánok elérkezettnek látják az időt, hogy újra magukhoz ragadják a hatalmat. Hádész (Ralph Fiennes) és Arész összefognak bátyjuk, Zeusz (Liam Neeson) ellen, és segítenek kiszabadulni bebörtönzött apjuknak, Kronosznak, aki a titánok élén a Föld leigázására készül. Az egyetlen, aki szembeszállhat velük, Perszeusz, aki szövetségeseket is talál Androméda, a harcos királynő, és Agenor személyében.”
Egy ilyen sztorihoz elképzelni sem lehet ideálisabb helyszínt, mint Tenerife…

A diktátor (2012)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Diktátor
forrás: ramascreen.com

Sacha Baron Cohen a többszörös Emmy- és Oscar-jelölés mellett, Bafta és Golden Globe díjakkal is büszkélkedhet. Bár leginkább a „Borat” című zseniális alkotás tette világsztárrá. A „Diktátor” című vígjátékot részben Fuerteventurán rögzítették. A történet főhőse kelet-afrikai – a kitalált Wadiya Köztársaság diktátora -, így a Kanári-szigetek sivatagos tája tökéletesen megfelelt ennek a környezetnek a bemutatására.   

Halálos iramban 6. (2013) 

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Halálos iramban
Forrás: Gus Garcia

A helyiek nagy örömére Tenerife déli részén, az autópálya új szakaszán rengeteget forgattak, gond nélkül pusztítottak, robbantottak az akciódús mozihoz. Emellett több gyönyörű hacienda is a főszereplők otthonaként került fel a vászonra, a Punta Teno világítótoronyhoz vezető izgalmas sziklafalba vájt szerpentin pedig a film kezdőképein tűnik fel.

Exodus: Istenek és királyok (2014)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Exodus
Forrás: staging.ascmag.com

Ridley Scott neve garantálja a látványos képeket a moziban. Ebben a történetben Mózes korát láthatjuk az ókori Egyiptom monumentális környezetében, melynek helyszínéül a Kanári-szigetek több pontja adott otthont, a több hónapon át zajló forgatáshoz.

A tenger szívében (2015)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Tenger szívében
Forrás: cineplex.com

Nathaniel Philbrick azonos című könyve alapján forgott a mozi, ami a Moby Dick filmmel megegyezik, így a fent említett párhuzam nem véletlen. Ron Howard rendező La Gomera szigetén készítette a bálnavadász hajó újrafeldolgozott történetét, mivel az érintetlen táj, az egyedülálló növényzet ideális volt a forgatókönyvhöz.

Szövetségesek (2016)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Szövetségesek
forrás: port.hu

2016-ban mutatták be Brad Pitt és Marion Cotillard főszereplésével a filmet, amit Robert Zemeckis rendezett, a zenét pedig Alan Silvestri szerezte, akik az elévülhetetlen Vissza Jövőbe trilógia zseniális alkotói. A második világháborús történetet Las Palmason és Fuerteventurán forgatták a. 

Jason Bourne (2016)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Jason Bourne
forrás: cartourmagazin.hu

Ebben a Bourne epizódban Matt Damon nagyon sokfelé jár a világban: Bejrútban, Athénban, Macedóniában, Rómában, Reykjavikban és sok egyéb külsős helyszínen. A filmesek nagyon élvezték, hogy pár kilométeren belül tudtak „ugrálni” a különböző tájakon. Talán a legnagyobb feladat az volt, amikor a film az athéni utcákon játszódik és minden feliratot spanyolról görögre kellett változtatni.

Wild oats (2016)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Wild oats
forrás: coolhuntercanarias.com

Egy klasszikus vígjáték Shirley MacLaine és Jessica Lange szereplésével, amiben a főhősök sok pénzhez jutnak, majd ezután önfeledt nyaralás, bulizás, csaló udvarlók és rengeteg bonyodalom következik. Mindezt Gran Canaria tájain, több luxusszálloda és még több napsütés kíséretében, valamint még Demi Moore és Billy Conolly játékával is fűszerezve.

Star Wars – Solo (2018)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén - Han solo
Forrás: elpais.com

A klasszikus mozisorozatban ismert csillagközi történet ebben a részben érint egy mesésen szép tájat, amiben a fiatal Han Solo komoly csatát vív a pálmafák tövében. Ez Fuerteventurán lett felvéve, ám ezt az információt sokáig titkolták az alkotók.

Aztán még 2018-ra is jutott egy Titán, meglepő címmel:

A Titán

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: https://culturalhater.com/

A sci-fi egy katonai műveletről szól és a genetikai evolúció, az űrkutatás, valamint az egyre bonyolódó kísérletek körül forog a történet. A filmet teljes egészében Gran Canaria szigetén forgatták.

Rambo: Utolsó vér (2019)

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: player.hu

A Rambo című klasszikus filmsorozat ezzel a résszel ér véget. A film nagy része Tenerife szigetén készült olyan helyszíneken, mint például Santa Ursula vagy a Teide Nemzeti Park. A történet szerint Arizona és Mexikó tájain keresi az igazságot a Sylvester Stallone által megformált Rambó és mexikói drogbárókon áll bosszút. A forgatások idején Stallone előszeretettel látogatta a helyi éttermeket.

A Netflix új sorozata a Sky Rojo (Túl a vörös kanapén),  szinte teljes egészében a szigeten készült, érintve a fővárost és jó néhány várost a sziget déli és északi részén is.

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: traveler.es

Szintén a Netflixen látható még a “The One” című sorozat, mely több tenerifei helyszínt is felvillant, és amiben elhangzik a mondat, amit sok itt élő ismerősünk is kimondott a nyaralása alkalmával: „Én nem megyek haza… Itt maradok”.

Sunwhere Tenerife - Blog - Filmek és Világsztárok Tenerifén
forrás: Netflix

A végén pedig nem szeretnénk lehagyni a fenti listáról a legfrissebb filmipari remekművet, a sztároktól hemzsegő izgalmas mozit:
Az online kirándulásunkat:

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek