Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Csillagnézés a Teidén

A Tejútrendszer, a csillaghullás és a távcsővel átélhető galaktikus élmény

A fényszennyezés fogalma addig nehezen értelmezhető fogalom, amíg az ember nem találkozik egy igazán sötét környezetben a csillagos égbolttal. Fényszennyezés nélkül a Tejutat nem csak sejtelmes felhőfoszlányként látjuk derengeni a fejünk felett, hanem egy gyönyörű, égitestek millióból megrajzolt csillogó ösvényként. 

A Teidén a városi ember feje úgy szegeződik az égre, hogy az állát tátva, nyakát megfeszítve, próbálja kinyögni, hogy “aztabetyármindenithúúúdejólnézki”.

A fenti fényképek nem a mi érdemünk! Egy helyi fotós készítette Tenerifén, akit zeworld néven meg is találhattok az Instagramon

Ez az élmény ért el minket is, az eleve pazar Teide Nemzeti Parkban, mivel a vulkáni hegylánc által körülvett marsbéli völgyben nulla, azaz nulla külső fényhatás mellett várhattuk az augusztus 12-én érkező Perseidák meteor rajt.
A zéro zavaró fény fogalmát, egyedül a rengeteg látogató útkereső pásztázó világítása és a végtelen sorokban érkező és parkolóhelyet kereső autók fényszórói zavarták.

Még ha tömeg volt is ezen a napon a Teidén, itt mégis könnyen el lehetett bújni és meg lehet találni a magányt a világűrrel. A hullócsillagok szinte 2 percenként nyűgözték le a bámészkodókat, olykor egyöntetű felhördülést és tapsot kiváltva.

Maradandó élmény a felnőtteknek is, de a gyerekek a lehűlt levegő ellenére is, csak a “várjunk meg mégegyet!” mondat ismételgetésével tudtak hazaindulni a hajnali órákban. Nem véletlen, hogy Európa legnagyobb csillagvizsgáló állomása is itt található Tenerifén, hiszen 2000 méter fölé érve ez a Nemzeti Park a legalkalmasabb hely, hogy a Star Wars egyik pilótájának érezzük magunkat.

Egyébként a Kanári-szigeteken, Tenerife a világ harmadik legjobb helye csillagnézésre Hawaii és Chile után.

Sunwhere Tenerife - Blog - Csillagles a Teiden

Éjszakai csillagnézésre ezt a homokos – holdbéli tájat választottuk, ahol pléden, hanyatt fekve hajnalig bámultuk a hullócsillagokat. 

A vaksötétben egy telefon kamerája is már értelmezhető képet tud készíteni, de ha életed csillagfotóját szeretnéd megcsinálni, akkor gyere el a Csillagnézés programunkra, ahol magyarul kapsz eligazítást az égbolt csodáiról és egy 50 centiméteres óriási távcső lencséjébe tudsz belenézni, vagy bele fotózni.

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek