Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Canyoning – Ugrás, mászás, ereszkedés, hidegvízben

Tenerife általában mint nyaralóhely van a fejekben és elsőre biztosan a napos, homokos strandok képe villan be mindenkinek, háttérben a Teidével. A 3718 méter magas vulkán körül pompázó nemzeti parkba sokan fel sem mennek pedig életreszóló, kihagyhatatlan élmény.

A vulkán mellett a sziget számos olyan kirándulási lehetőségeket is nyújt, ami a fanatikus túrázók és hegymászók számára is akár évekre elegendő kilómétert biztosít. Mindez pedig köszönhető a szigetet körbeölelő Anaga és a Teno-hegységnek, valamint a kb. 2200 barranconak.

Sunwhere Tenerife - Blog - Canyoning - Ugrás, mászás, ereszkedés, hidegvízben

A barranco magyarul olyan sziklahasadékot jelent, amit egyfelől a földlemezek tektonikus mozgása, valamint a csapadék és a víz okozta erózió, vagy mindkettő közösen hoz létre. Itt Tenerifén pedig még a vulkáni működés is jelentősen szerepet játszott a kialakulásukban. A Kanári-szigetek 20 millió éve jöttek létre, Tenerife 3 szigetből olvadt össze. Körülbelül félmillió éve a 7000 méter magas ősi Teide beomlott és így alakult ki a világ legnagyobb, 17km átmérőjű vulkáni krátere. 1909 óta nyugi van, de ebből is jól látszik, hogy azért itt elég folyamatos volt a rumli, ami otthon a nappalinkban nem egy pozitívum, ám a természetben lenyűgözően változatos képződményeket hoz létre.

A szigeten járva messziről nézve is hatásos a monumentális domborzat és meredek sziklafalak látványa, ám ezekben a szurdokokban és a szakadékok mentén sétálni (vagy autózni) már potenciálisabb adrenalin dózis. Na ezt az élményt lehet fokozni, amikor nem a “kiépített”, turistáknak kijelölt ösvényen haladunk, hanem vadabb környezetben, kötéllel ereszkedünk az akár 60 méteres falakon, a 200 méteres hasadékok alján.
Egy nagyobb esőzést követően, felváltva haladhatunk a száraz és a vízesésekben gazdag útvonalon. Ezek a zuhatagok kisebb-nagyobb medencéket hoznak létre és előfordul, hogy ereszkedés közben csak egy franciaágy méretű, 3 méter mély “kiskád” vár minket a mélységben, amit egy jól célzott talpassal kell megközelíteni mondjuk 8 méter magasból.

A canyoning, egy kaland sport, amit rövid felkészülés után, kisebb fizikai erőnléttel is viszonylag könnyen végig lehet csinálni.
A bátorság és elszántság mellett nyilván nagy odafigyelést és némi rátermettséget is igényel, de a bizonytalan, alkalmi túrázók megkapják a megfelelő biztosítást, tanácsot és odafigyelést a túravezetőktől.

Aki már próbált valamilyen erdei kalandparkban végigmenni a fatörzseket összekötő kötélpályán, vagy próbálta a falmászást, annak testközelből is ismerős fogalom a beülő, amivel a vérbeli mászók vagy a magasban dolgozó szakavatott profik is szoktak ereszkedni. Ezt kell felvenni egy neoprén ruhára, mivel a vízesések és a teraszok medencéinek a vize, néhol csak pár fokos.

Sunwhere Tenerife - Blog - Canyoning - Ugrás, mászás, ereszkedés, hidegvízben
Felszerelkezve, rajtra készen!

Az ereszkedés a kezdőknek elsőre hatalmas izgalom és bátorságpróba egyben. Az első 10 méter magas falon lejönni komoly sikerélmény bárkinek! Onnantól, hogy a beülő használatára ráérez az ember, az első „lógása” után már szinte várja a következő ereszkedést. A túravezetők lentről és fentről is biztosítják, felkészítik a nehezebb pontokra és segítik minden lépését. 

Sunwhere Tenerife - Blog - Canyoning - Ugrás, mászás, ereszkedés, hidegvízben

A Kanári-szigetek és főként Tenerife minden kétséget kizáróan az egyik legpompásabb terep az ilyen kirándulásokra, lévén a vulkanikus táj képződményei és az éghajlat változatossága egyedülálló tereket és ökoszisztémákat alkotnak.

Túravezető nélkül NE indulj el egy ilyen kalandra! Előtte szólj és ajánlunk neked profi, szakszerű segítséget, hogy végig biztonságban érezhesd magad!

Sunwhere Tenerife - Blog - Canyoning - Ugrás, mászás, ereszkedés, hidegvízben
A Vulkán Walker
Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!
Ajánlatkérés

Kérd árajánlatunkat erre a programra!

Ajánlatkérő adatlap - Programok

Ezek is érdekelhetnek