Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Barraquito – A tenerifei alkoholos kávé

A Barraquito egy alkoholos kávé, ami kifejezetten Tenerife sajátja. Mesésen finom, kihagyhatatlan gasztroélmény egy nyaralás alkalmával. Nem bonyolult, így szinte minden vendéglátóhelyen jól csinálják, tehát bátran ki lehet próbálni a legkisebb büfékben, teraszokon is. Az élmény garantált. Ezt a kávét nemcsak a turisták, hanem a Kanári-szigetek lakosai is mind előszeretettel fogyasztják, azonban a spanyol félsziget menüsoraiban nem található meg a híres ital.

Története állítólag egy Sebastian Rubio nevű fickóhoz köthető, aki a Santa Cruz-ban található Imperial nevű bárban rendszeresen ezt kérte. A törzsvendég beceneve Barraco volt így idővel, az ő nevéhez kapcsolva rendelgették más vendégek is.


A barraquito kávé nem az alkoholról szól, hanem az ízek harmóniájáról.
A receptje sem ördöngős, de némi gyakorlást igényel:
– 1 evőkanál sűrített tej
– 1 eszpresszó kávé
– tejhab
– Likőr 43 (Baileys krémlikőrrel is kaptuk már és úgyis szuper)
– Citromhéj (bár lime héjjal szerintem még jobb)

Az elkészítésben annyi a trükk, hogy egy kanálra csorgatva kell egymásra tölteni az említett sorrendben a tejet, likőrt és a kávét. A végeredmény akkor szép, ha rétegesen tudjuk tálalni egy vékony pezsgőspohárban. Nyilván maga a kávé íze is hangsúlyos, de a tökéletes megjelenés, a színek is sokat adnak az igazai barraquito élményhez. Az ízvilág megfelelő egyensúlyának elérése érdekében mielőtt elfogyasztanánk a citromhéjat vagy a lime héját bele kell tenni a kávéba, majd az italt jól el kell keverni, hogy egy homogén színű kávét kapjunk.

A Licor 43 neve onnan származik, hogy 43-féle összetevőt tartalmaz. Fő alapanyagai gyümölcsök, citrusfélék, vanília, valamint különféle gyógynövények és fűszerek, de a pontos recept természetesen nem nyilvános. A 20. század első felében terjedt el a dél-kelet-spanyolországi Murcia tartományban és 1950-től kezdve már az egész ország legnagyobb mennyiségben forgalmazott likőrje lett. Carthago Novában a helyiek már készítettek egy hasonló, aranyszínű italt melyet azonban a rómaiak betiltottak, így csak titokban lehetett tovább gyártani. 2014-ben viszont már a világ 80 országában volt kapható, amellyel a spanyol eredetű hasonló termékek között rekordernek számít a Licor 43.

Sunwhere Tenerife - Blog - Barraquito - A tenerifei alkoholos kávé

Én, (Pite) személy szerint nem kávéztam az elmúlt 30 évben, viszont itt rendszeresen iszunk barraquito-t, mert ennek külön hangulata van reggel is, naplementében is, és egyszerűen finom! Emellett pedig szeretjük azt is megélni, ahogy a narancsszínű likőr a kávénkba zárja a tenerifei napfényt.

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek