Turisztikai engedélyszám: I-0004944.1

Az elmúlt évtizedek legdurvább kalimája

A kalima a Szaharából érkező homokfelhő, mely a dél-keleti széllel együtt nemcsak a homokot, de az afrikai meleget is idehozza a Kanári-szigetekre. A Kanári-szigetek pedig elég közel van Afrikához: átlagosan 200 kilométerre fekszik Afrika partjaitól, Marokkó és Nyugat-Szahara közös határával egyvonalban. 

Sunwhere Tenerife - Blog - Az elmúlt évtizedek legdurvább kalimája - Kalima műhold fotó

Amikor az áramlatok, légköri viszonyok úgy alakulnak, akkor a szél felkap egy tetemes mennyiségű homokot és elképesztő távolságokra viszi az eredeti helyétől. Úgy, ahogy már többször is előfordult Magyarországon is, hogy sárga homokos eső esett az erős déli áramlatok miatt.

Ezt a homokot nem úgy kell elképzelni, mint ami a homokozóban, vagy általában a tengerpartokon található, ez sokkal inkább a babahintőpor vagy a liszt állagának felel meg. Nem serceg a fogad között és nem szúrja a bőrödet, ellenben rátelepszik mindenre és 1 nap alatt ránézésre 10 évet öregszik a környezeted, autók, terasz, fák.

Pite a teraszról közvetíti az elmúlt 20 év legdurvább homokviharát. Feliratkoztál már a YouTube csatornánkra?

„Átlagos” kalima idején az óceán felé tekintve szürkés ködöt lehet látni, a víz és az égbolt már a part közelében is szinte egybeolvad, a színek kifakulnak, minden sárgás-szürkés. Mondanám, hogy olyan mint egy téli ködös nap, de itt 35-40°C-os hőmérséklettel párosul. Vízben pancsolva persze könnyen el lehet viselni, de anélkül jelentősen belassít mindenkit, fejfájás, gyengeség és álmosság nehezíti az életet, ezért szinte mindenki zombiként keresi a klímás helyiségeket. 

Évente 20–80 gramm/négyzetméter homok érkezik általában, de 2020-ban ez a sokszorosa volt, hiszen a látótávolság is radikálisan lecsökkent és később meg is tudtuk, hogy kiköltözésünk után néhány nappal egyből kifogtuk az elmúlt 20 év legkomolyabb kalimáját.

100 méterig épphogy el lehetett látni és narancssárga színű ködben úszott minden, olyan volt, mintha a Szárnyas fejvadász című film szereplői lennénk. A helyzetet egyrészt élveztük az újdonsága miatt, de 2 nap bezártság után már nagyon kimozdultunk volna…ekkor még nem sejtettük, hogy ez csak az edzőtábor volt a pár héttel később kezdődő Covid-mizériára és kötelező (3 hónapos) karanténra és hónapokig ülünk még a lakásban…

Tetszett a bejegyzés? Küldd tovább!

Ezek is érdekelhetnek